Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

7 πρακτικές συμβουλές για να μεγαλώσουμε καλά παιδιά


 Κάθε γονιός θέλει, όταν μεγαλώσουν τα παιδιά του, να γίνουν καλοί άνθρωποι - συμπονετικοί, ευγενικοί, ηθικοί, με κατανόηση και ευαισθησίες. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν τα παιδιά να το πετύχουν από μόνα τους. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ανατροφή που θα πάρουν από τους γονείς τους, με τη βοήθεια και την καθοδήγησή τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ στην Ανθρώπινη Ανάπτυξη, υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν ν’ ακολουθήσουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους. Πρόκειται για 7 tips, που θα μας βοηθήσουν στην πράξη να μεγαλώσουμε καλά παιδιά:

1. Αφιερώστε καθημερινά χρόνο στα παιδιά σας και συζητήστε μαζί τους

 Όταν περνάτε συστηματικά χρόνο με τα παιδιά, μαθαίνουν από εσάς τους ίδιους τι θα πει «νοιάζομαι» και «φροντίζω». Δείξτε τους την αγάπη σας και το πραγματικό ενδιαφέρον σας, ενθαρρύνετε τις προσπάθειές τους και επιβραβεύστε τα επιτεύγματά τους, μιλήστε ουσιαστικά μαζί τους κάνοντάς τους ερωτήσεις και υποστηρίξτε τα με όλη σας τη δύναμη. Μια αμοιβαία σχέση σεβασμού και αγάπης ανάμεσα σ’ εσάς και τα παιδιά σας θα τους μάθει πώς είναι στ’ αλήθεια οι καλές σχέσεις, ώστε να τις επιδιώξουν και αργότερα, στη δική τους ζωή.

2. Γίνετε το πρότυπο που ψάχνουν στη ζωή τους

 Τα παιδιά θα σεβαστούν αυτό που τους λέτε να κάνουν, όταν σας βλέπουν να το τηρείτε πρώτα εσείς. Οπότε να είστε απόλυτα συνεπείς και προσεκτικοί στις αξίες και τις αρχές που τους ζητάτε να υιοθετήσουν: ειλικρίνεια, ανθρωπιά, συνεργασία κτλ. Να τους το λέτε όταν κάνετε κάτι λάθος και να τους μιλάτε για τον τρόπο που προσπαθείτε να το διορθώσετε, ενθαρρύνοντας την ομαδικότητα μέσα στην οικογένεια. Μην ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη σε μια σχέση, καθώς και το να ζητάμε τη βοήθεια και τη συμβουλή των ανθρώπων που αγαπάμε.

3. Δώστε τους ξεκάθαρα μηνύματα και προτεραιότητες

 Το να νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους που αγαπάμε είναι η βασική μας προτεραιότητα και οφείλουμε να το δείχνουμε ξεκάθαρα στα παιδιά μας. Έτσι μόνο θα μάθουν πόσο σημαντικό είναι να επιλύουμε τα ζητήματά μας έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους ανθρώπους που ενδεχομένως να επηρεάσουν οι αποφάσεις και οι πράξεις μας.

4. Δώστε τους ευκαιρίες για να αναλαμβάνουν ευθύνες

 Όταν ζητάτε από τα παιδιά να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους άλλους, τους δίνετε την ευκαιρία να γίνουν υπεύθυνα. Μάθετέ τους να νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους και να μην ξεχνάτε να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή σας, για να τα παρακινήσετε να κάνουν κομμάτι της καθημερινότητάς τους αυτή την πρακτική.

5. Βοηθήστε τα να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των άλλων ανθρώπων

 Τα παιδιά συνήθως νοιάζονται για το στενό κύκλο της οικογένειας και των φίλων τους. Για να διευρύνετε το ενδιαφέρον τους, προσπαθήστε να τους μιλήσετε για πράγματα που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο, πέρα από αυτά που εμείς βιώνουμε. Ενθαρρύνετέ τα να ακούνε τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους που ενδέχεται να είναι διαφορετικοί, για να τους καλλιεργήσετε την κατανόηση και τη συμπόνια.

6. Ενθαρρύνετέ τα να αναλαμβάνουν δράση

 Όταν τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με κάποιο ζήτημα, βοηθήστε τα να αναλάβουν δράση και να μιλήσουν γι’ αυτό, προκειμένου να το επιλύσουν μέσα από τη συνεργασία. Ενθαρρύνετε τον εθελοντισμό και την ομαδικότητα, και δώστε τους την ευκαιρία να μιλήσουν για ηθικά διλήμματα που προκύπτουν στη ζωή μας.

7. Βοηθήστε τα ν’ αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και να έχουν αυτοέλεγχο

 Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και δώστε τους τα «εργαλεία» να μπορούν να ελέγχουν τα όριά τους και τον εαυτό τους. Έτσι, θα μπορούν να επιλύσουν και ενδεχόμενες συγκρούσεις με άλλους, κατανοώντας και τα συναισθήματα που εκείνοι βιώνουν.



Τ.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Αλλαγή...

Αλλαγή...  μας ταρακουνάει από την ρουτίνα και μας βάζει σε καινούριες ανεξερεύνητες περιοχές, άλλες φορές ευχάριστα, άλλες μας παγώνει και δεν θέλουμε να κάνουμε βήμα...

Είτε σε προσωπικό επίπεδο, οικογενειακό, επαγγελματικό όλοι αντιμετωπίζουμε την αλλαγή. Πολλές φορές έρχεται σταδιακά ώστε να την καταλάβουμε και να προσαρμοστούμε. Κάποιες άλλες όμως έρχεται σαν δυνατός αέρας και τα σηκώνει όλα... όλα όσα ξέραμε... όλα αυτά για τα οποία ήμασταν σίγουροι... που πιστεύαμε πως δεν θα αλλάξουν ποτέ, πως θα μείνουν για πάντα το ίδιο... 

Αλλά φίλοι μου, δεν υπάρχει ούτε "ποτέ" ούτε "πάντα"... 
Για αυτές τις αλλαγές θέλω να μιλήσουμε.


Προτιμώντας συνειδητά να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο στη ζωή μου προσπαθώ να βρίσκω τα θετικά σε κάθε αλλαγή. Παραμένοντας ταυτόχρονα και ρεαλίστρια (με δυσκολία πολλές φορές είναι αλήθεια), αποφασίζω κάθε φορά να μην ωραιοποιώ τα πράγματα και να πατάω γερά στα πόδια μου για να περάσω στην καινούρια μου πραγματικότητα. 





Εν μέσω λοιπόν προσωπικής αλλαγής και πολλών σκέψεων αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα που ίσως βοηθήσουν κάποιους από εσάς να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα τις αλλαγές στη ζωή τους. 
Για μένα πάντως είναι ένας τρόπος να ξεκολλήσω...



1. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο! Είναι θεμιτό και απόλυτα λογικό για λίγο όλα να είναι ένα μεγάλο κουβάρι... Κλάψε, νευρίασε, κοίταγε όλο το σαββατοκύριακο το ταβάνι, μίλα σε φίλους, εξάντλησε το θέμα ώσπου να μην μπορείς να μιλήσεις άλλο..  Κοιμήσου... Δες όλες τις ξεχασμένες ταινίες που έβλεπες στο γυμνάσιο και έκλαιγες...                 
αλλά μην αφήσεις να σε απορροφήσει αυτό!! μην ξεχνάς η ζωή είναι μικρή!

2. Να είσαι ευγνώμων! Για ότι έχεις... Για ότι έζησες... Και για ότι πρόκειται να ζήσεις...  Αν νιώθεις τον κόσμο γύρω σου τόσο κατεστραμμένο και δεν μπορείς να βρεις τίποτα για να είσαι ευγνώμων, πάρε χαρτί και μολύβι και φτιάξε μια λίστα... Ξεκίνα από απλά πράγματα όπως τη φύση γύρω σου, το φως του ήλιου.. και συνέχισε σιγά σιγά θα βρεις κι άλλα πιο... προσωπικά!

3. Οργανώσου! όπως ξαναείπα η ζωή είναι μικρή και πρέπει να τη ζούμε! Σκέψου τι σ'αρέσει, τι θες...Φτιάξε τον χώρο σου, τακτοποίησε, ξεκαθάρισε τα πράγματά σου. Φτιάξε την ντουλάπα σου. Διακόσμησε! Προσπάθησε ο χώρος σου να αποπνέει ηρεμία.

4. Έμπνευση! ναι τώρα είναι η ώρα να κάνει κάτι που σ αρέσει! Κάτι μόνο για σένα. Μπορεί να είναι από έναν απλό περίπατο κάθε μέρα μέχρι μαθήματα γλυπτικής, ιππασία, κηπουρική, διάβασμα... Γυμναστική και διατροφή σωστή και ισορροπημένη είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Το σώμα μας πάντα ανταποκρίνεται θετικά σε αυτά και κατά συνέπεια και ψυχολογικά. Μάθε καινούρια πράγματα.  Και γενικά προσπάθησε να γεμίσεις το μυαλό σου με ενδιαφέροντα θέματα και νιώσε τη θετική ενέργεια!

5. Βάλε στόχους! μπορεί να είναι πολλοί, μπορεί να είναι αρχικά ένας.. βεβαιώσου όμως ότι θα κάνεις κάτι κάθε μέρα που θα σε φέρνει πιο κοντά σε αυτό το στόχο. 
Αυτό θα σε κάνει να νιώσεις καλά αφού κάθε μέρα θα κάνεις ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση που εσύ έχεις επιλέξει!

Και κάνοντας όλα αυτά σκέψου... Τα κατάφερες!! 
Είσαι πιο δυνατός από τις καταστάσεις! Όχι απλά επιβίωσες αλλά τις νίκησες κιόλας!  
Δεν σε πάνε αυτές όπου θέλουν αλλά ζεις τη ζωή σου όπως θες εσύ τελικά!

Με μια κουβέντα: Θετική Ενέργεια no matter what!











Α.


Να μαθαίνεις... Ρόδι

Επιστημονική ονομασία: Punica granatum




Οι καρποί της θεωρούνται από την αρχαιότητα σύμβολο της γονιμότητας. Ο σοφός Σολομών περιέγραψε τα ρόδια στο "Άσμα Ασμάτων" ως σύμβολο των ωραίων αισθημάτων που κρύβονται κάτω από τραχύ κάλυμμα.

Τα λουλούδια του δέντρου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες είτε όταν είναι φρέσκα είτε όταν ξεραθούν.

Όσοι εργάζονται πνευματικά καλό είναι να τρώνε αρκετά ρόδια όταν είναι η εποχή τους.



Ιδιότητες - Ενδείξεις:

  • η φλούδα σκοτώνει την ταινία και τις αμοιβάδες του εντέρου σε αφέψημα που γίνεται βράζοντας 60 γραμ. φλούδες σε μισό λίτρο νερό μέχρι να μείνει το μισό.
  • πίνοντας κάθε πρωί, με άδειο στομάχι δύο-τρεις κουταλιές χυμό από φρέσκο ρόδι, σταματάμε την ευκοιλιότητα.
  • τα λουλούδια έχουν στυπτικές ιδιότητες γι'αυτό μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με πλύσεις για τη βλεννόρροια, τις αιμορροΐδες και με γαργάρες για τον πονεμένο λαιμό και τις πυώδεις αμυγδαλές.
  • αν δουλέψουμε χυμό ροδιού με ίση ποσότητα παρθένου ελαιολάδου φτιάχνουμε γαλάκτωμα που διώχνει τις κηλίδες του δέρματος  και σβήνει τις ρυτίδες. (διατηρείται στο ψυγείο)








πληροφορίες: "100 βότανα και 2000 θεραπείες" του Κώστα Μπαζαίου.